Ny løsning for strikk

Fra 3d19
Hopp til navigering Hopp til søk

Forslag til nytt feste i rammen[rediger | rediger kilde]

Hans Vaalund:

Jeg har laget og testet ut nye versjoner av visiret som kan brukes med vanlig glatt strikk i stedenfor hullstrikk. De er basert på siste versjon (V.3) hvor festene på sidene fjernet og det er lagt inn slisser i bøylen som strikken kan trees igjennom. Målet er at det skal være mulig å å bruke strikk med både 10 og 15mm bredde, samtidig som vi beholder samme høyde på visirbøylen så den går like raskt å printe og fortsatt kan printes i stack. Det var vanskelig å lage en versjon som passet til begge breddene hvor strikken fortsatt var enkel å montere, derfor har det blitt en versjon for 10mm strikk og en for 15mm strikk.

Fordelene med denne løsningen er at vi ikke er avhengig av hullstrikk som er dyr og begynner å bli utsolgt, men kan bruke glatt "buksestrikk" som er rimeligere og lett å skaffe. Tanken er også at gruppa kan ordne felles innkjøp av slik strikk i store kvanta etter hvert. Det er også bedre for brukeren å justere strikken når det ikke er hull og mer behagelig å ha på når strikken er smalere og mindre stram. Vi anser 10mm strikk som foretrukken løsning, men både 12 og 15mm strikk skal kunne brukes. Hvis noen trenger å få endret hullene for strikktyper som ikke passer på disse to variantene er det bare å kontakte meg. 5mm buksestrikk er for smal og ikke stram nok, så det bør ikke brukes.

Det er også viktig å tenke på innstillingene til printer og slicer når disse visirbøylene printes slik at hullene får en god åpning og ikke tettes av "rester" som printeren legger igjen når den snur eller flytter. Da blir det mye enklere å tre strikken igjennom. Det kommer sikkert snart en stack versjon av denne bøyen også når flere får testet den.

Oppdatert løsning med bedre måte å tre strikken på, så endene ikke blir stikkende ut på sidene av bøylen:

Strikken kan klippes i lenger på ca. 37cm. Tre igjennom de fremste hullene på bøylen først fra innsiden og ut. Tre deretter inn igjen gjennom de bakre hullene. Nå er det enkelt for brukeren å justere strikken ved bruk og endene blir liggende bakover.

Det fungerer ikke like godt å tre 15mm strikken på denne måten, blir litt klumpete på innsiden.

Oppdatering: Har laget en ny versjon med litt andre hull som kan brukes for strikk med 10 - 15mm bredde. 15mm strikken kan trees på samme måte som på bildet, med endene bakover. Vil virke best på bredere strikk hvis den ikke er alt for stiv.

Har også lastet opp en versjon med større hull som kan brukes til 20mm flatstrikk og en komboversjon som har både fester for hullstrikk og 10-15mm flatstrikk.

10mm strikk rev2.jpg

Visier for 10 - 15mm strikk

15mm strikkfeste.jpg

Feste for 15mm strikk med skrå hull


STL Filer for V.3 visir med feste for 10mm og 15mm strikk. 10mm fil er oppdatert for å enklere kunne brukes også med bredere strikk. Hullene er gjort ovale og bredden på hullene til strikken er økt til 3.5mm for å gjøre det enkelt å tre strikken selv om hullene clogges litt under printingen.

Fil:Visir ver.3 for 10-15mm strikk.stl

Modifisert V3 modell med fester for hullstikk og ekstra fester for 10-15mm flatstrikk:

Fil:Visir ver.3 kombo.stl

Modifisert V3 modell med større hull for 20mm flatstrikk:

Fil:Visir ver.3 for 20mm strikk.stl

Gammel modell for 15mm strikk mer skråstillte hull:

Fil:Visir ver.3 15mm strikk.stl


Alternativt strikk-feste[rediger | rediger kilde]

Stig Isdal:

Ny strikk isdal.jpg

Forslag til erstatning for strikk[rediger | rediger kilde]

Jan NL:

Forslag til alternativ til strikk.

Denne bøylen fungerer som erstatning for strikken og kan justeres med 1,5 cm intervaller til alle hodestørrelser mellom 63 og 51.

Fordeler:

  • Kan desinfiseres på lik linje med resten av masken. Dermed kan hele masken benyttes flere ganger uten at strikken må erstattes jfr Helse Bergens råd.
  • Erstatter strikk der det er vanskelig å få tak i.
  • Behagelig å ha på.
  • Sitter stramt takket være fleksibiliteten i maske-designet.

Ulemper:

- Hvis det er mangel på masker, men man har en overflod av strikk vil det være mer effektivt å bruke strikk og ikke beslaglegge printertid for å printe denne bøylen.

- Den er faktisk behagelig å ha på, men muligens ikke like behagelig hvis man er seriøst tynn i hyssingen.

- Produksjonstiden øker med ca 50%.

- Bøylen er ett hakk lengre enn på bildene.

STL her: Fil:ATS 2.0.stl

Alternativ til strikk.png

Strikk kan 3D-skrives, og panne-beskyttelse også[rediger | rediger kilde]

Kim Øyhus:

Jeg designet alt i ett. Altså strikk, folieramme, og panne-beskyttelse i en STL fil.

Kjekt når man har gått tom for sånt. Strikk-designet er forbausende fleksibelt, og lot seg strekke langt selv i PLA. PETG fungerer også fint, men er enda litt mykere. (Men jeg regner ikke med at det fungerer så bra for veldig gammel og sprø PLA.) Den er ganske behagelig å ha på seg. Jeg tar gjerne i mot tilbakemeldinger om strikken bør være strammere. Designet er her. (Husk at Z-sømmene IKKE må treffe strikken på samme sted, for da ryker den der! Jeg sprer sømmene tilfeldig for å unngå det.)

https://www.thingiverse.com/thing:4254399

Forslag til spenne[rediger | rediger kilde]

Klemme for strikk.jpg


Forslag til løsning for 4mm rund stikk.[rediger | rediger kilde]

Pål Steenfeldt-Foss:

Jeg har problemer med å få tak i knapphullstrikk, og har modifisert versjon V.3 slik at den kan bruke rund strikk på rull, for eksempel Gummiline vnr 25-1240 fra Biltema eller Liros Gummirep vnr 6367 (hvit) eller vnr 36890 (sort) fra Seasea. Robline 16141-05 fra Maritim er litt tykkere (5 mm), men passer antagelig også, selv om det ikke er testet. Biltemas gule er imidlertid mye billigere (4,- kr / m hos Biltema mot 13,- eller 15,- / m hos Seasea og 18,- / m hos Maritim).

Biltemas Gummiline 25-1240

Standardversjonen av V3 for 888-hullmaskin er modifisert: Jeg fjernet knottene som brukes til knapphullstrikk bakerst på hver side og designet en "clam-cleat" for hurtig låsing av tau (brukes på seilbåter). Alle vinklene måtte gjøres noe skarpere / spissere enn det som passer for tau, for å gripe pålitelig i gummilinen. Avstanden mellom hver rille måtte også økes, og antall riller måtte være minst 6 (fra den høyre, bakre i bildet til den venstre, fremre) for å få godt nok grep.

2 utgaver av "Clam-cleat" for 4 mm strikk.

Denne løsningen gir forøvrig ideer til andre morsomme kombinasjoner av tau eller gummitau og 3D-printede ting.

Jeg monterte så disse "clam-cleat"-ene inn i V.3 STL-filen fra 3d10.no ved først å importere den inn i OpenSCAD, legge dem til der, og så eksportere ut igjen som STL.


Da ser det slik ut:

Ny bøyle for visir med 2 "Clam-cleat" for 4 mm rund strikk.

Fil:Visir 888 cleat.stl


Komplett visir, med skum og strikk og plastglass blir da seende slik ut:

Komplett visir.


Legg inn mer info her..-