Andre dugnader

Fra 3d19
Hopp til navigering Hopp til søk

Et forsøk på å samle informasjon om i alle fall noen av de andre fantastiske dugnadstiltakene som pågår rundt i Norge.

Sydugnader[rediger | rediger kilde]

Pågår lokalt og nasjonalt:

Andre dugnader[rediger | rediger kilde]

  • C19 Dugnad på Sandnes leverer visirer i nærområdet produsert på dugnad.

Om sydugnadane[rediger | rediger kilde]

Der er fleire lokale tiltak igjennom sanitetskvinneforeninger, frivillighetssentraler, og andre frivillige som står på med søm av munnbind og smittefrakker. Det er også kome til eit nasjonalt initiativt syforhelse som hjelper med å koble saman dei som treng utstyr med dei som ønsker å sy på dugnad.

Solveig Stensvåg Eriksen er ein av dei som har blitt spurt om å vere med å sy til eit sjukehus. Prototyper er innlevert sjukehuset slik at dei kan gje tilbakemeldinger. Da var det snakk om å sy munnbind til mindre kritisk bruk for å spare skikkelig utstyr til når dei trenger det. Eit eksempel på slik bruk er når dei driver opplæring av personell og simulerer behandling av pasient. Da kan dei bruke fleirgangs. Ho har også lest om tilfelle der sjukehus rasjonerer på verneutstyret slik at pårørende kan risikere å ikkje få tilgang til verneutstyr sjølv om pasienten er koronasmitta. Utstyret er forbeholdt helsepersonell slik at dei kan fortsette å stå i jobben. Da er heimesydd også betre enn ingenting. Instruksjonene var at munnbindene skal sys dobbelt med lomme slik at ein kan legge inn filter for ekstra beskyttelse.

Folkehelseinstituttets rettningslinjer angående produksjon av smittevernsutstyr: Råd til bedrifter som produserer beskyttelsesutstyr for helsetjenesten i mangelsituasjoner

Om munnbind[rediger | rediger kilde]

Sjå også:

Det er viktig å vite at eit heimesydde munnbind ikkje er eit godt alternativ til godkjent utstyr. Der det er behov for sikkert utstyr så skal ikkje heimesydd utstyr benyttes. Eit eksempel er ved behandling av korona pasienter. Der heimesydd utstyr likevel kan ha ei rolle er når alternativet er å ikkje bruke utstyr fordi der ikkje finnes anna utstyr, eller fordi ein er nødt til å rasjonere utstyr slik at godkjent utstyr spares til der slikt må brukes.

Der er diskusjon i media om generell bruk av munnbind i befolkningen og om dette er lurt å anbefale. Folkehelseinstituttet si anbefaling(FHI.no) er at befolkningen ikkje bør bruke munnbind. Heimesydd munnbind er ein dårlig beskyttelse mot korona virus og kan føre til at ein tar seg meir i ansiktet ved å rette på munnbindet. Munnbind kan dog også vere med å hindre spredning frå dei som er smitta utan å vite om at dei er smittebærere(VG.no). Ein buff eller skjerf over munnen kan også ha denne effekten. Ein som derimot anbefaler bruk av munnbind er Lege Gunnar Hasle.(Dagsavisen.no)


Takk til Solveig Stensvåg Eriksen som har kommet med mye god informasjon.